Έμποροι καυσίμων κατά ΥΠΟΙΚ

Έμποροι καυσίμων κατά ΥΠΟΙΚ

Έμποροι καυσίμων κατά ΥΠΟΙΚ: Απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για απώλεια δημοσιονομικών εσόδων 300 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η εξομοίωση δεν αποτελεί υποχρέωση του μνημονίου à να είναι bold και χρώματος #296f0c

Ανεξήγητη και ακατανόητη είναι η ολιγωρία, ο σκεπτικισμός και οι αντιφατικές δηλώσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου στο πετρέλαιο θέρμανσης επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για απώλεια δημοσιονομικών εσόδων 300 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η εξομοίωση δεν αποτελεί υποχρέωση του μνημονίου και ζητεί άμεση μείωση του φόρου στα επίπεδα του 2011 ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα, «αν θέλουμε να αποφύγουμε μια νέα περιβαλλοντική καταστροφή και να ζεσταθούν οι πολίτες».

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του στην Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. “Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κακώς διέψευσε τη μείωση του Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ αναλυτικά:

“Είναι ανεξήγητη και ακατανόητη η ολιγωρία, ο σκεπτικισμός και οι αντιφατικές δηλώσεις των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποφάσεις τους στη μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Υπ. Οικονομικών.

Αν και γνωρίζουν, αφού προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία την αποτυχία του μέτρου εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την πάταξη της λαθρεμπορίας και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ, αυξημένου κατά 440%,την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά 35% περίπου, φέρει δε τα εξής χαρακτηριστικά αποτυχίας:

Μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (300 εκατ.€) χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων κατά 70%, που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης .

Ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης απέτυχε. Αυτό ομολογείται και επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές!!) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο στοιχείο ο ισχυρισμός τους, ότι το μέτρο το επέβαλε η τρόικα. Αντιθέτως η τρόικα παρεμβαίνει όπως όλοι γνωρίζουμε στην λήψη μέτρων που αποφέρουν αυξημένα δημόσια έσοδα. Τα οικονομικά στοιχεία του Υπ. Οικονομικών αποδεικνύουν την μείωση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου και καταρρίπτουν τους αίολους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της τρόϊκα.

Ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης απέτυχε

Διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ η μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την καύση ακατάλληλων υλικών, η οποία οφείλεται στην ριζική αλλαγή του προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, από την αύξηση του Ε.Φ.Κατανάλωσης. Επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ ότι, «η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον».

Όσο για το μέτρο επιστροφής Ε.Φ.Κ σε μικρή ομάδα καταναλωτών με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, απέτυχε αφού απορρόφησε μόνον το 30% του κονδυλίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) προτείνει στο Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην λήψη σχετικών αποφάσεων για την μείωση του Ε.Φ.Κ, προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012.

Η μείωση του Ε.Φ.Κ θα ομαλοποιήσει την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες δίνοντας την δυνατότητα στους εξαθλιωμένους οικονομικά Έλληνες να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με στοιχειώδη τουλάχιστον ζεστασιά και να εξαφανίσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του αποτυχημένου μέτρου.

Στην προσπάθεια μας αυτή, ζητάμε την συνδρομή όλων των καταναλωτικών και επαγγελματικών οργανώσεων και όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πολιτών.”

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/241030/eboroi-kausimon-kata-upoik-apoleia-esodon-300-ekat-euro-apo-ton-efk-sto-petrelaio-/#ixzz2duvPSCs6

About The Author