Όλα τα μυστικά για το νέο επίδομα θέρμανσης

Όλα τα μυστικά για το νέο επίδομα θέρμανσης

Τι αλλάζει στα κριτήρια, τα ποσά και τους δικαιούχους – Ποιοι θα λάβουν έως 1.600 ευρώ – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, πότε θα καταβληθούν τα χρήματα – Αναλυτικά παραδείγματα.

Eπίδομα θέρμανσης έως και 1.600 ευρώ θα λάβουν φέτος τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια με τους δικαιούχους των πολύ αυξημένων ποσών να είναι αυτοί που θα γυρίσουν την πλάτη και θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο για θα επιλέξουν να ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης ή αυτοί που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα επιλέξουν φέτος ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.

Με την υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο. Με το νέο καθεστώς δημιουργούνται νοικοκυριά τριών ταχυτήτων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι φέτος αυξημένα με το ανώτατο να φθάνει τα 800 ευρώ από 750 ευρώ αλλά το κατώτατο να παραμένει στα 100 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης έως και 1.600 ευρώ θα λάβουν φέτος τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια με τους δικαιούχους των πολύ αυξημένων ποσών να είναι αυτοί που θα γυρίσουν την πλάτη και θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο για θα επιλέξουν να ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης ή αυτοί που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα επιλέξουν φέτος ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.

Με την υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο. Με το νέο καθεστώς δημιουργούνται νοικοκυριά τριών ταχυτήτων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι φέτος αυξημένα με το ανώτατο να φθάνει τα 800 ευρώ από 750 ευρώ αλλά το κατώτατο να παραμένει στα 100 ευρώ.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου και τα νοικοκυριά θα έχουν περιθώριο 15 ημερών για να υποβάλουν την αίτησή τους ενώ η καταβολή των χρημάτων θα «τρέξει» στα τέλη Δεκεμβρίου.

Με την υπουργική απόφαση θα ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 1. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ως μέσο θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) φέτος θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 14.000 ευρώ, σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο από 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο αλλά διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.
 2. Παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο: Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα επιλέξουν φέτος να μη χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο αλλά να στραφούν σε άλλο επιδοτούμενο καύσιμο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.
 3. Νέοι δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
 4. Ύψος επιδόματος: Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.
 5. Διεύρυνση δικαιούχων: Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Παραδείγματα

Με βάση τα παραπάνω το ποσό του επιδόματος ανάλογα με την περιοχή, την οικογενειακή κατάσταση και την κατηγορία των δικαιούχων έχει ως εξής:

 • για παλαιό δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,43 = 150). Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι.
 • για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 0,71 το επίδομα ανέρχεται σε 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71) ενώ για νοικοκυριό με ένα παιδί το ποσό διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ και για δύο στα 348 ευρώ.
 • για νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι.
 • για νοικοκυριό με δύο παιδιά στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι.
 • για οικογένεια με δύο παιδιά με κύρια κατοικία στο Δήμο Αθηναίων που χρησιμοποίησε πέρυσι φυσικό αέριο για θέρμανση έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ ενώ φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θα λάβει 421,4 ευρώ.
 • για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που θα λάβει φέτος επίδομα για πρώτη φορά το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ πέρυσι ενώ για το ίδιο νοικοκυριό στη Φλώρινα σε 1.156 ευρώ από 578 ευρώ και στο Καρπενήσι σε 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr 

About The Author