Το πετρέλαιο θέρμανσης στις πολυκατοικίες και η αυτονόμηση των διαμερισμάτων

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που απασχολεί τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές είναι η κεντρική θέρμανση.

Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή τουλάχιστον στο 1,14 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που απασχολεί πάγια τους ιδιοκτήτες κτιρίων και τους διαχειριστές πολυκατοικιών είναι η κεντρική θέρμανση των κτιρίων τους, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες πολυκατοικίες δεν βάζουν πετρέλαιο.

Κάθε φθινόπωρο, πριν από την έναρξη λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης, ο διαχειριστής πρέπει να καλέσει το συνεργείο για την τακτική συντήρηση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

Ο τρόπος κατανομής των δαπανών θέρμανσης στις παλαιότερες πολυκατοικίες καθορίζεται από τον πίνακα κατανομής αναλογιών, πολλοί κανονισμοί προβλέπουν μειωμένη συμμετοχή σε ιδιοκτησίες που παραμένουν κλειστές και αχρησιμοποίητες, εφόσον τα σώματα έχουν κλειστές στρόφιγγες και έχει ενημερωθεί προκαταβολικά η διαχείριση γι΄αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ.

Στις νεώτερες πολυκατοικίες με σύστημα αυτονομίας ένα ποσοστό των δαπανών, περίπου το 20%, κατανέμεται σε όλες τις ιδιοκτησίες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στις ιδιοκτησίες βάσει των θερμίδων και των ωρών κατανάλωσης, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται οικονομία. Πραγματική αυτόνομη χρέωση αλλά και οικονομία στην κατανάλωση εξασφαλίζουν μόνον τα νεώτερης τεχνολογίας συστήματα που καταγράφουν τις εκλυόμενες θερμίδες ανά θερμαντικό σώμα, τα οποία τώρα εφαρμόζονται και στη χώρα μας στα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

Τον δρόμο για την αυτονόμηση της θέρμανσης των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες, και χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης, ανοίγουν διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα.

Φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης είναι ορισμένες από τις επιλογές των νοικοκυριών που προβλέπει το σχέδιο νόμου για χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Μία από τις κύριες διατάξεις ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα μόνο ως προς τις δαπάνες για την προληπτική συντήρησή του ή σε έκτακτα έξοδα και όχι στις δαπάνες για την κατανάλωση καυσίμου.

Με το άρθρο 127 του νόμου 4495/2017 με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, εφόσον δηλώσουν ότι εγκαταστήσουν στην ιδιοκτησία τους «ενεργειακά αποδοτικότερο» σύστημα θέρμανσης με μοναδική «υποχρέωση» να συμμετέχουν στις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

πηγή: newsbeast.gr

About The Author