Αυξάνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης – Πάνω από ένα ευρώ το πετρέλαιο – Έρχεται και επίδομα φυσικού αερίου

Αυξάνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης – Πάνω από ένα ευρώ το πετρέλαιο – Έρχεται και επίδομα φυσικού αερίου

Αλλαγές και στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των δικαιούχων, προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η αύξηση του διαθέσιμου επιδόματος κατά 20% που εξαγγέλθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επίσης ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η ανατίμηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ξεπερνά το 37%. Για ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή για τις εταιρείες εμπορίας ανά κυβικό, από τα 676 ευρώ που ήταν πέρυσι, έχουν εκτοξευτεί στα 932 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στην λιανική, στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η σεζόν είναι πολύ πιθανό να δούμε και τιμές της τάξεως του 1,07-1,1 ευρώ.

Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο, η “βάση” πάνω στην οποία στηρίζεται η τιμή λιανικής, έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Από τα 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, η τιμή έχει φτάσει πλέον στα 92 ευρώ ανά μεγαβατώρα δημιουργώντας από τώρα μεγάλο πονοκέφαλο στα νοικοκυριά.

Πώς θα επιδοτούνται οι καταναλωτές για το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο
Τρία μέτρα
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί το μέγιστο των διαθέσιμων πόρων για να χρηματοδοτήσει τα τρία βασικά μέτρα στήριξης με τα οποία θα επιδιώξει να στηρίξει τα νοικοκυριά:

1. Το επίδομα θέρμανσης. Η αρχική απόφαση που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20% θα τροποποιηθεί και ως προς το ύψος των διαθέσιμων πόρων και ως προς το εύρος των δικαιούχων. Με βάση τα ισχύοντα, επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν άγαμοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, παντρεμένοι με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Η αρχική σκέψη ότι η μόνη φετινή αλλαγή θα είναι η αύξηση του επιδόματος κατά 20% ώστε το ελάχιστο ποσό να διαμορφωθεί στα 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρυσι) και το μέγιστο στα 780 ευρώ (από 650 ευρώ πέρυσι) έχει ήδη εγκαταλειφθεί.

2. Η επιδότηση φυσικού αερίου. Η εξειδίκευση για το ειδικό μέτρο θα γίνει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τα μέτρα στήριξης στην λεπτομέρειά τους πριν ξεκινήσει η χειμερινή σεζόν. Η επιδότηση θα αφορά στην τιμή της κιλοβατώρας του φυσικού αερίου ενώ ο αριθμός των δικαιούχων θα οριστεί με βάση κοινωνικά αλλά και εισοδηματικά κριτήρια.

3. Η επιδότηση της τιμής της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς το παρόν, έχει ανακοινωθεί η χορήγηση έκπτωσης 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα μέχρι του ορίου των 300 κιλοβατωρών ανά μήνα.

πηγή: thetoc.gr

About The Author