Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν διπλό επίδομα, έρχεται παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου στην αντλία

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν διπλό επίδομα, έρχεται παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου στην αντλία

Τριπλή παρέμβαση της κυβέρνησης στη θέρμανση για να μην παγώσουν τα νοικοκυριά αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου.

Mε τριπλή παρέμβαση επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα και ταυτόχρονα να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Η βεντάλια των μέτρων στήριξης άνοιξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαγγέλλει από τη ΔΕΘ την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, τη διεύρυνση των δικαιούχων, την χορήγηση διπλού επιδόματος στα νοικοκυριά που θα φύγουν από το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο αλλά και παρεμβάσεις στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Επίδομα θέρμανσης 300 εκατ. ευρώ σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά

Τη σεζόν 2021-2022 διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 174 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης. Τη νέα χειμερινή σεζόν ο προϋπολογισμός θα μοιράσει 300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό του επιδόματος που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένο, θα κινηθεί πάνω από τα 100 – 750 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα διευρύνονται τα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) ώστε να στηριχθούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, εφόσον αυτό μπορεί να είναι εφικτό θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης. Βέβαια για να γυρίσουν τα νοικοκυριά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν σειρά πρακτικών ζητημάτων κυρίως σε πολυκατοικίες, όπου οι καυστήρες πετρελαίου έχουν αντικατασταθεί με καυστήρες φυσικού αερίου.

Παρέμβαση απευθείας στην αντλία

Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι τη σεζόν 2021-2022 το επίδομα θέρμανσης χορηγήθηκε:

– Σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

– Για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

πηγή: newsbeast.gr

About The Author