Τα μέρη του σπιτιού όπου θα πρέπει να υπάρχει πυροσβεστήρας

Τα μέρη του σπιτιού όπου θα πρέπει να υπάρχει πυροσβεστήρας

Με βάση τις στατιστικές για τα δωμάτια όπου ξεσπούν συνήθως πυρκαγιές.

H πρόληψη είναι βασικό στοιχείο της πυρασφάλειας στο σπίτι και το βασικό μέτρο προφύλαξης από τις πυρκαγιές είναι οι πυροσβεστήρες. Επί της ουσίας οι πυροσβεστήρες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Αν, μάλιστα, τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία, επιτρέπουν την άμεση αντίδραση, η οποία είναι κρίσιμη σε τέτοια περιστατικά.

Πρέπει να θυμόμαστε, ακόμα, ότι καθώς οι διαφορετικοί χώροι του σπιτιού ενέχουν συγκεκριμένους κινδύνους πυρκαγιάς, δεν πρέπει να υπάρχει μόνο ένας τύπος πυροσβεστήρα στο σπίτι. Αντίθετα, η ύπαρξη πολλαπλών τύπων πυροσβεστήρων είναι η επιβεβλημένη κίνηση.

  • Η κουζίνα είναι ο χώρος όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για πυρκαγιά – αρκεί γι’ αυτό να αναλογιστούμε τις εστίες φωτιάς και θερμότητας, τα μαγειρικά σκεύη και υλικά, ηλεκτρικές συσκευές σε συνεχή χρήση κ.ά. Ακόμη και ένα μικρό ατύχημα, όπως ένα πανί πολύ κοντά σε αναμμένη εστία της κουζίνας, μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Η ύπαρξη πυροσβεστήρα του κατάλληλου τύπου κρίνεται υπεραπαραίτητη.
  • Το γκαράζ συνήθως δεν είναι μόνο το μέρος όπου σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας. Συχνά χρησιμεύουν και ως αποθηκευτικοί χώροι ή ακόμα και εργαστήρια. Έτσι, «φιλοξενούν» αρκετά εύφλεκτα υλικά όπως λάδια αυτοκινήτου, βενζίνη, μπογιές και άλλες χημικές ουσίες, που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς. Συνεπώς, η ύπαρξη πυροσβεστήρα είναι και εδώ απαραίτητη.
  • Το σαλόνι του σπιτιού, το μέρος όπου συγκεντρώνεται η οικογένεια, εκτός από άνετα έπιπλα, φιλοξενεί επίσης ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Έτσι, ένα φθαρμένο καλώδιο ή μια ελαττωματική συσκευή μπορεί να αποτελέσουν απειλή για πυρκαγιά. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν υπάρχει στον χώρο τζάκι. Έτσι, εκτός από τα προληπτικά μέτρα (ιδίως για το τζάκι), πρέπει να έχουμε στον χώρο και πυροσβεστήρα.
  • Ο χώρος όπου βρίσκεται το πλυντήριο (συνήθως η κουζίνα ή το μπάνιο) κρύβει και αυτός αυξημένους κινδύνους για πυρκαγιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες που παράγει το στεγνωτήριο λ.χ. μπορούν να εξελιχθούν σε απειλητικές καταστάσεις για πυρκαγιά. Ανάλογα με τον χώρο, λοιπόν, φροντίζουμε και για την ύπαρξη πυροσβεστήρα.
  • Τα υπνοδωμάτια θεωρούνται σχετικά ασφαλείς χώροι, αλλά κάποια προληπτικά μέτρα επιβάλλονται. Έτσι, αν φιλοξενούν ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές ή αν έχουμε τη συνήθεια να ανάβουμε λ.χ. αρωματικά κεριά (και πολύ περισσότερο, αν καπνίζουμε), φροντίζουμε να υπάρχει στον χώρο πυροσβεστήρας.
  • Τα υπόγεια και οι αποθήκες επίσης δεν θεωρούνται «απειλητικά» μέρη για πυρκαγιά. Όμως, το γεγονός ότι εκεί αποθηκεύονται πολλά και παλιά πράγματα συν το γεγονός ότι συχνά είναι παραμελημένοι χώροι, σημαίνει ότι το παραμικρό (λ.χ. φθαρμένη καλωδίωση) μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά μεγάλη πυρκαγιά. Καλό είναι, λοιπόν, να υπάρχει στον χώρο ή πολύ κοντά σε αυτόν πυροσβεστήρας.
  • Τέλος, χρήσιμο είναι να υπάρχει πυροσβεστήρας για μια δραστηριότητα που πρέπει να γίνεται πάντα σε εξωτερικό χώρο: το μπάρμπεκιου. Το λάδι, οι μπουκάλες αερίου ή τα ξύλα και τα κάρβουνα, όλα είναι αιτίες για πυρκαγιά. Βασικό προληπτικό μέσο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι και εδώ ο πυροσβεστήρας.

Πηγή: newsbeast.gr

About The Author